Tävlingsutrustning: Rätt styling för tävlingen

17. december 2019 / Guide / 3 Minuter
Tävlingsutrustning: Rätt styling för tävlingen

På tävlingsdagen vill alla ge ett gott intryck på domarna och åskådarna. Förutom en bra prestation i tävlingen ingår också att ridutrustningen är i oklanderligt skick, att ryttaren har rena och smakfulla tävlingskläder och att hästen är vackert presenterad. På så sätt kan du visa upp dig själv och din hästs bästa sida i tävlingen, oavsett vilken nivå du tävlar på. Utseendet är naturligtvis inte allt på tävlingen, men det kan hjälpa dig att göra ett gott första intryck.

Hästens utrustning

Hästens utrustning måste vara i perfekt skick och bör putsas före uppvisningen. Innan starten ska du kontrollera vilken utrustning som är tillåten enligt Svenska ridsports förbundet och tävlingsinbjudan. Till exempel är det i allmänhet alltid tillåtet att använda en rörlig martingal i hopptävlingar, medan det bara är tillåtet i några få dressyrtävlingar. På tävlingen bör du alltid starta med ett schabrak och inte en vojlock. Schabrak är snygga på alla hästar och väldigt eleganta. Teoretiskt sett har du alla möjligheter när du väljer färg, det finns ingen regel som föreskriver ett vitt schabrak. I verkligheten väljer dock nästan alla dressyrryttare ett vitt "Söndags fint" schabrak, medan hoppryttare ofta är lite modigare och väljer marinblått, rött och andra färger som matchar deras hästar.

Läderrengöring

Ryttarens utrustning

Vita ridbyxor, tävlingsskjorta, svart kavaj - så såg alla ryttare ut under tävlingen förr. Numera finns det små individuella variationer beroende på smak. En del har mörkgrå eller mörkblå tävlingskavajer, ridbyxorna har ibland en grå eller till och med lätt färgad kant och det finns inga begränsningar för färgen på tävlingstoppen, så länge som kragen är vit. Precis som för din häst måste din utrustning naturligtvis vara ren. Vita tävlingsridbyxor är dock benägna att få fläckar före start. För att undvika detta kan du ha joggingbyxor över dina tävlingsridbyxor fram till strax före uppstigningen. Personer med långt hår bör sätta upp det det i en knut eller fläta det så håller under hela tävlingen.

Tävlingskläder3

Styling för din häst

En frisk, vältränad häst ser alltid vacker ut: glänsande päls, god foderstat, piggt utseende. Med rätt styling för tävlingen kan du få fram den naturliga skönheten hos din egen häst ännu mer. Efter grundlig ryktning kan pälsen sprayas med pälsglans. Här ska du spraya sprayen främst på halsen och kors och utelämna sadelområdet för att förhindra att sadeln glider. Hovarna måste vara rena och kan putsas med hovfett.

Tvätta häst
Svansvård

Vid behov kan manen och svansen tvättas med milt schampo en dag före tävlingen. Svansen kan sedan sprayas med svans- och glansspray och redas ut. En hästens svans ser särskilt bra ut om den har klippts mycket exakt och rakt. Detta kan göras dagen före utställningen så att det ser snyggt ut nästa dag.

Flätning

Manen ska inte sprayas med glansspray om du vill fläta den, då blir den för hal för att flätas. De flesta tror att det är obligatoriskt att fläta hästens man på tävlingen, åtminstone i dressyr. Så är inte fallet, men det är en tradition som alltid ger ett gott intryck. Till exempel brukar hoppryttare fläta manen på sina hästar när utseende och stil är viktigt, t.ex. vid stilhoppningstävlingar eller prov för unga hopphästar.

Knoppar
Flätad man

Flätor ger dig möjlighet att visa upp hästens hals på bästa sätt. Många små flätor kan visuellt förlänga hästens hals, medan små, tjocka flätor får hästens hals att verka starkare och kortare. Hur många och hur tjocka flätorna ska vara beror på manens tjocklek och längd. Mode spelar också en liten roll när det gäller att styla din häst: Medan det för tio år sedan till exempel var modernt att fläta många små flätor som stod uppåt (knoppar) och var lindade med vita band, numera är det mer "trendigt" att fläta några tjocka flätor som ligger nära halsen och fästs med tråd. De kan också flätas på hästar som har lång man. Den ardennerflätan eller fransk passar särskilt bra för hästar med korta, starka halsar.

Mer utrustning för din nästa tävling
Upptäck mer
Longera din häst - träning & tips
Vi ger dig råd om hur du longerar din häst och vad du ska tänka på, samt tips om hur du väljer rätt utrustning.
29. juli 29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter