En häst är särskilt känslig för strålröta om den står på ett vått och fuktigt underlag under större delen av tiden. Detta är ofta fallet på hösten och våren när hagarna och paddockarna är blöta och leriga.
Den fuktiga och ammoniakhaltiga marken gör också att hästar är särskilt känsliga för strålröta. Bädd med urin och gödsel angriper hornet och skapar sprickor, som är idealiska miljöer för patogena bakterier.
Strålröta kan också orsakas av otillräcklig motion, eftersom hoven bara producerar horn av hög kvalitet om hästen motioneras regelbundet och blodflödet till vävnaden, som är ansvarig för horntillväxten, stimuleras. Dålig hornkvalitet, till exempel på grund av zinkbrist, kan också göra en hov sårbar för strålröta.
Redan när man tar upp hovarna för att kratsa dem märks en mycket obehaglig och rutten lukt. Hästens stråle är mycket mjuk och fårorna är djupare än vanligt. Håligheterna som bildas av röta i strålens fåra fylls med det sekret som orsakar lukten, sekretet är vanligtvis svart.
I början påverkas vanligtvis mittstrålfåran. Strålens mjuka horn löses upp och det mörka, feta sekretet bildas, som ger upphov till den illaluktande lukten. I det följande stadiet sprider sig rötan till sidostrålfårorna. Om sjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid sprider sig rötan till vita linjen och sulan.
För att framgångsrikt behandla strålröta är det första man måste göra att kontrollera den drabbade hästens stallförhållanden. Den grundläggande förutsättningen är att hästen ska stå på en torr och ren bädd.
Det innebär att:
Minst lika viktigt är en konsekvent och framför allt noggrann hovvård:
För att hovens strålar ska kunna behandlas framgångsrikt och absorbera vårdprodukterna måste hov och strålar rengöras noggrant. Det är bra att låta en hovslagare eller hovspecialist behandla det drabbade området i förväg för att avlägsna redan ruttna hornvävnader och göra det kvarvarande hornet mottagligt för vårdprodukter.
När strålen/hornet har blivit skuret eller rengjorts kan själva behandlingen påbörjas. För detta ändamål blötläggs en kompress med en desinficerande lösning eller en vårdprodukt och trycks in i strålfåran med hjälp av en ren hovkrats. Det tryck som bomullsbollen utövar på hornet har en positiv bieffekt - det främjar hornets tillväxt.
Biotin, som har en positiv effekt på hovarnas hornkvalitet, kan ges som ett stöd.
Behandlingens längd är individuell och beror på rötans omfattning och hornets tillväxt. Kontinuitet i behandlingen är viktigt för en god återhämtning.
För att förhindra att strålröta bryter ut och för att hästens hov ska kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt bör man se till att det finns ett torrt underlag där hästen tillbringar större delen av dagen. Förutom regelbundna besök av en erfaren hovslagare bör hovarna regelbundet rengöras från intrampad dynga, smuts och stenar 1–2 gånger om dagen.
Naturligtvis kan hästens sula och stråle skötas förebyggande med Leovet StrahlSan.