Longera din häst - träning & tips

29. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Longera din häst - träning & tips

Vad är egentligen longering?

Longering är en populär metod inom markarbete och används för att utveckla och träna din häst från marken. Longering har därför blivit ett väl etablerat alternativ till den traditionella ridträningen i många hästägares träningsschema.

Hur longerar jag min häst på rätt sätt?

När du longerar står du i mitten och följer hästens rörelser när den rör sig runt dig i en cirkel.

Under de bästa förutsättningarna kan du longera din häst i en longeringsring med halkfritt golv. Diametern på longeringscirkeln bör helst vara 14–16 meter. Naturligtvis kan du också longera din häst på vilken ridbana eller inomhusarena som helst.

Longeringspaddock
Longeringspaddock

För att longering ska ha en positiv effekt på hästens hälsa och muskulatur är det viktigt att hästen rör sig framåt och nedåt, sänker huvudet och böjer ryggen. Helst ska din häst kunna göra detta utan hjälptyglar.

Om din häst fortsätter att ha svårigheter med att få rätt form kan du stödja den med lämpliga hjälptyglar. Det stödjande hjälptygeln hjälper din häst att böja ryggen och sträcka sig framåt - nedåt.

Frekventa tempoväxlingar eller övergångar och handbyten (kan göras var femte minut) säkerställer förbättrad kondition, målinriktad muskelutveckling och variation vid longering.

Vilken utrustning behöver jag för att kunna longera?

Rekommenderade longeringsutrustning

Longering med kapson

Fördelen med att arbeta med en kapson är att du kan longera din häst på ett mer hästvänligt sätt utan att använda ett träns och på så sätt hjälpa hästen att uppnå rätt hållning och böja sig så naturligt som möjligt. När du longerar din häst med en kapson visar detta tydligt var hästen är i sin träning, eftersom den kan röra sig fritt på longeringslinan och inte stöds av en träns. Men eftersom en kapson kan vara ganska skarp mot hästens nacke och den cervikala ryggraden bör du använda den försiktigt så att du inte skadar din häst. Naturligtvis kan du också använda en kapson för att spänna in din häst.

Vilken kapson är lämplig?

En kapson av mjukt, smidigt läder med justerbara remmar rekommenderas för longeringsträning. För att skydda de känsliga nervbanorna bör det finnas plats för två fingrar mellan både käkbenet och nosgrimman.

En lämplig longeringslina för longering

Självklart behöver du en longeringslina för att kunna longera. Dessa kan vara gjorda av band eller mjukt nylonmaterial. Du måste själv avgöra vilket som är bättre och känns bekvämare i handen. Longeringsslinan hjälper hästen att komma in i den inre positionen och bör alltid vara fasthakad i delen av tränset under hjälptyglarna om du använder dem. Med en kapson å andra sidan fästs longeringslinan i regel vid nosgrimmans mittring.

Alternativt kan du överväga att använda dubbla tyglar. De spänns fast i bettet på båda sidor och hålls också i båda händerna. På så sätt kan du positionera och kontrollera din häst ännu bättre från marken. En annan positiv effekt är aktiveringen av bakbenen, vilket uppnås genom att begränsa den yttre longeringstygeln.

Ett litet tips: Se till att använda ridhandskar när du longerar din häst så att du inte får skrubbsår på händerna om longeringslinorna glider.

Longeringspiska

Som en förlängd arm kan du använda en longeringspiska, som kan vara tillverkad av olika material (glasfibermodeller är mycket lätta).

Lämplig longeringsgjord

Longeringsgjorden bör ha ringar på sidan av revbenen och även ringar längst upp, vilket gör det möjligt att spänna in hjälptyglar i olika lägen.

Longeringsgjord med ringar
Longeringsgjord med ringar

Hjälptyglar för longering

  • Inspänningstyglar: Ge hästen en ram och hjälpa den att sträcka sig mot bettet.
  • Triangel tyglar: Som ett alternativ till inspänningstyglar kan din häst longeras med hjälp av en triangeltyglar, som hjälper hen att uppnå en ännu bättre sträckhållningsposition.
  • Gramantyglar: Förutom att de ger sidobegränsning och ökad flexibilitet gör de det möjligt för din häst att variera sin hållning med hjälp av olika inspänningsalternativ.
  • Halsförlängare: Möjliggör flexibilitet genom elastiskt material.
  • Chambon: Den flexibla chambonen ger din häst möjlighet att sträcka sig framåt och nedåt.
  • Gouge tyglar: Hjälptygel som liknar en Chambon, men har mindre direkt effekt på hästens mun.
  • Longeringssystem: Ramar in hästens bakben, vilket aktiverar dem och har en positiv effekt på hästens mag- och ryggmuskler.
Häst med halsförlängare
Häst med halsförlängare

Skydd av benen med benskydd eller benlindor

Om du sätter benskydd på din häst eller inte är något som du måste överväga och bedöma. I princip är det naturligtvis smartare att arbeta förebyggande. Du kan använda vanliga benskydd vid longering, liksom boots eller benlindor med eller utan bandageunderlägg för att skydda hästens känsliga leder och ben.

Mer produkter och utrustning för longering
Upptäck mer
Cushings syndrom & PPDI hos häst
Vad är PPDI & Cushings sjukdom hos hästar? Lär dig hur man behandlar det på rätt sätt och vad som är viktigt att tänka på.
05. juli 05. juli 2021 / Guide / 2 Minuter
Sommareksem behandling och symptom
Vad är sommareksem hos hästar? Lär dig hur du behandlar det på rätt sätt och vad du bör tänka på.
03. maj 03. maj 2021 / Guide / 2 Minuter
Vad är westernridning
Vad är westernridning och hur fungerar det? Vilka discipliner finns det inom westernridning och vilken utrustning är lämpligast?
19. mars 19. mars 2021 / Guide / 3 Minuter
Hästens utbildningsskala
Hur fungerar den klassiska utbildningsskalan? Här hittar du alla steg och vad du behöver tänka på.
24. februari 24. februari 2021 / Guide / 2 Minuter