Var uppmärksam på rörelserna hos en häst som springer över flera bommar på samma gång. Att hästens rörelser är rytmiska, jämna och balanserade.
Den välvda ryggen, de spetsiga öronen, de högre lyfta benen, de aktiverade bakbenen och förhållningssättet till bettet visar att införandet av cavaletti och bomträning har ett mycket effektivt inflytande på hästens ridbarhet.
Att träna en häst med bommar, cavaletti och små hinder kan i princip göras i alla gångarter - i skritt för att värma upp, i trav och även i galopp. Men eftersom stegets längd varierar från gångart till gångart måste bommarna vara längre ifrån varandra i galopp än i skritt eller trav.
Hästen ska passera bommarna i jämn takt. Hästen får inte röra bommarna med hovarna eller snubbla över dem.
På samma sätt ska hästen tillåtas titta ner när den passerar bommarna. Det är lämpligt att börja med några minuters träning. Om du känner att hästen klarar av att förhandla med cavaletti kan du öka längden och intensiteten på träningen.
Om hästen tränas från sadeln av ryttaren:
Om hästen är tränas från marken:
Om hästen inte har någon tidigare erfarenhet av bomträning bör den först bekanta sig med bommarna. Innan du ber hästen att gå över bommarna ska bommarna visas för hästen. Det är lämpligt att leda hästen runt bommarna några gånger i förväg så att den inte blir rädd. Om hästen tar tag i bommarna, kanske nuddar dem med hovarna eller känner på bommarna med munnen, har ett första steg tagits.
Så snart hästen är bekant med bommarna kan den ledas försiktigt över en bom och antalet bommarna som ska bemästras kan långsamt ökas.
För att hästen ska kunna slutföra raden av bommar i tid är följande mått en riktlinje för varmblodiga hästar:
Att träna hästen med hjälp av markstänger är ett bra sätt att göra träningen varierad och framförallt mer effektiv.
Eftersom bommarna är högre än marken i träningsarenan måste hästen lyfta sina ben för att komma över dem. Detta aktiverar muskulaturen och främjar rörligheten i rörelseapparaten. Ryggen och dess muskler frigörs och tränas samtidigt genom att den böjs upp när hästen springer över bommarna. För hästar som redan är erfarna kan bommarna höjas med hjälp av cavalettis, vilket kräver att hästarna lyfter benen ännu mer.
Vid korrekt träning ger bommarna hästen en takt som den måste röra sig i. För att inte överanstränga hästen i början bör bommarna dock anpassas till hästens takt i början och ändra avståndet senare.
Övning 1: Bommar i en rad
Om hästen är bekant med bommarna och går över dem utan problem kan bommarna placeras på marken i en rad rätt avstånd bakom varandra (helst fyra stolpar), varefter du låter hästen gå över dem. För att göra uppgiften lite svårare för en mer erfaren häst och för att uppmuntra den att tänka kan du också placera bommarna korsvis (en bakom den andra, förstås).
Övning 2: Cirkel
I den här övningen placeras bommarna korsvis i förhållande till varandra. De möts dock inte i mitten utan bildar en inre cirkel som bör vara minst 6 meter bred. Hästen kan nu longeras och ridas över bommarna i alla gångarter den inre positionen. Efter en lyckad runda kan cirkeln förstoras igen så att hästen går runt bommarna några gånger innan cirkeln minskas igen.