Kentucky Horsewear
Velvet Show Rug täcke, 160g
Horze
svettäcke i polarfleece med mesh
På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.
Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:
Fraktfritt från 690 kr
Flera betalningsmetoder och betala på konto
Gratis retur
Gratis kundrådgivning och chatt
Förr eller senare tar nästan alla hästägare fram ett hästtäcke, särskilt för att skydda mot väder och vind eller insekter. Valet av hästtäcken är nästan obegränsat. Varför finns det så många olika hästtäcken? Först och främst kan olika typer av hästtäcken kategoriseras beroende på användningsområde eller väderförhållanden. Allt från klassiker som svett- och regntäcken till speciella magenttäcken hos Horze kan du säkert hitta det du söker.
Täckets utformning spelar ofta en viktig roll för att den ska passa ordentligt. Täcken med hög hals är högre skurna vid manken för att förhindra att vatten rinner in i mattan vid halsen. Svansskydd skyddar också den känsliga svansryggen från vatten. De veck som finns i bogområdet ger större rörelsefrihet och är särskilt lämpliga för täcken som ska användas i hagen. För att se till att täcket håller sig på plats har de flesta täcken kryssgjordar, bensnören eller en täckesgjord. Täcket spänns också fast vid bringan. Olika tillverkare erbjuder olika alternativ för att förhindra skavsår. Vissa täcken har också ett integrerat eller avtagbart halstäcke. Sist men inte minst har du som hästägare ett stort urval när det gäller täckets färg. I vårt stora sortiment av hästtäcken hittar du våra egna märken samt täcken från Bucas, Horseware, Eskadron, Back on Track och Kentucky Horseware.
Låt oss börja med den klassiska svettäcket, även kallad cooler. Det är vanligtvis ett fleecetäcke, med eller utan halsstycke. Som namnet antyder ska ett bra svettäcke hjälpa hästen att svettas ut efter träningspasset. Det finns även en särskilt högkvalitativ variant av svettäcken i ull med dess naturliga fördelar som temperaturreglering och antibakteriell effekt. Svettäcken av frotté gör att hästen kan torka snabbt, inte bara efter träningen utan även efter ett ordentligt bad.
Regntäcken eller utetäcken skyddar din häst från väder och vind. De finns vanligtvis i olika tjocklekar/densiteter. Detta anger hur vattentätt täcket är. Ju högre densitet desto mer vattentät är täcket. Så om du letar efter ett täcke för de där extra regniga dagarna bör du välja en hög densitet, men för lätta regnskurar räcker det med en lägre densitet.
De flesta regntäcken har ingen fyllning eller endast ett mjukt fleecefoder. På vintern eller med hästar som är klippta är det ofta lämpligt att ha mer än bara ett regntäcke. Det finns olika alternativ här. Vissa täcken har ett så kallat liner-system eller foder-system. Vattentäta utetäcken kan kombineras med ett foder, som kan ha olika fyllning. Stalltäcken och foder är ofta inte vattentäta. Om du inte vill satsa på "lager på lager looken" kan du alternativt välja att använda ett fodrat vintertäcke.
På sommaren finns det många insekter, och helst ska du skydda din häst från dem. Flugtäcken är bäst lämpade för detta. Dessa är vanligtvis tillverkade av tätmaskigt nätmaterial (även kallat mesh) som håller insekterna borta. Samtidigt som täcket dock är luftgenomsläppligt, så att värmebildning inte uppstår även vid varma temperaturer. Vissa flugtäcken erbjuder även UV-skydd. Det finns rid-flugtäcke med en utskärning för sadeln, så att hästen också är väl rustad mot irriterande flygande insekter under sommarens ridturer.
För mycket känsliga hästar som lider av sommareksem finns det speciella eksemtäcken. Dessa ekemtäcken har en extra magplatta och ett halstäcke, och vissa har till och med en inbyggd flughuva för att skydda den känsliga magsömmen och mankammen från knott.
Dessa täcken täcker hästens njurar och håller dem varma. De är särskilt utformade för ridning med utskuren del för sadeln, så att din häst är väl skyddad under kyliga dagar när du är ute och rider. Ridtäcken finns som lätta fleecetäcken eller med vattenavvisande eller vattentäta material. I likhet med ridtäcket finns dert skrittäcken. De täcker hästens rygg och njurar och ger samtidigt tillräckligt med utrymme för rörelse tack vare den öppna skärningen över bogen.
Svaret på denna fråga beror helt på vilken typ av hästtäcke det handlar om. Det finns svetttäcken, regntäcken, utetäcken, stalltäcken, vintertäcken, ländtäcken och flugtäcken. Var och en av dessa täcken har en mycket speciell funktion, är tillverkade av olika material och har därför olika vikt.
Vikten på ett hästtäcke beror på fodrets tjocklek, inte på täckets totala vikt. Detta beror på filtens storlek. Fodrets vikt anges i gram per kvadratmeter. Ofodrade regntäcken har därför en vikt på 0 g/m². Lätt fodrade täcken börjar på 50 g/m". Ute-, svett- och stalltäcken har en vikt på mellan 50 och 250 g/m". Vintertäcken börjar på 300 g/m². De når vanligtvis upp till 600 g/m². Det finns dock även täcken för extrema temperaturer med ett foder på upp till 800 g/m².
På sommaren behöver du bara ett svetttäcke och eventuellt ett regntäcke. På våren och hösten är en lätt fodrat utetäcke lämpligt. Särskilt om din häst är klippt. Vilken typ av vintertäcke din häst behöver beror på om hästen är klippt eller inte och om den står i ett utestall. En klippt häst i ett utestall behöver ett vintertäcke med tjockare fyllning än en oklippt häst i en box. Vid temperaturer under 5 °C bör du täcka en klippt häst med ett vintertäcke med en fyllning på ca 300 gram.
Om temperaturen sjunker betydligt under 0 °C är det bättre med ett tjockare vintertäcke. Vintertäcket får dock inte vara för tjockt. Då kommer hästen att svettas under den. På europeiska breddgrader räcker det med vintermattor på upp till 600 g/m². En oklippt häst behöver ett vattentätt, vindtät, fodrat regntäcke snarare än ett vintertäcke, även på vintern. Kylan i sig är inte besvärande för hästen, men vind och regn gör det.
Alla hästägare bör ha ett svetttäcke. Om din häst inte är klippt och står i ett inomhusstall räcker det oftast. För en klippt häst i ett utestall behöver du dock fler täcken. En klippt häst är å ena sidan praktisk, men å andra sidan blir den snabbt kall. Därför bör du ha flera täcken av olika tjocklek.
I utestall är det särskilt viktigt att täcken är vattentäta och andningsbara. Då kan du vanligtvis lämna dem på hästen hela dagen utan att tveka. På våren och sommaren kan ett flugtäcke vara användbart vid betesgång. Hästar som lider av sommareksem bör definitivt skyddas av ett flugtäcke. Om du använder hästtransport ofta kan en transportfilt vara användbar, för tillfälliga transporter räcker det dock med ett svetttäcke.
För att hitta rätt storlek på täcket ska du mäta längden på din häst från manken till svansens bas. Längden på hästtäcken varierar i steg på 10 cm. Därför är det oftast inga problem att hitta en lämplig hästfilt. Detta blir bara problematiskt om din häst är särskilt smal eller kraftig. Med mycket smala hästar är halsringningen oftast för stor. Detta gör att filten glider bakåt. Ett veck i halsen kan lösa problemet.
Om din häst är mycket kraftig eller om det är en häst med en bred hals, är halsringningen ofta för snäv. Detta gör filten mycket obekväm för hästen och den kan försöka dra av den. I det här fallet hjälper en bogförlängare. Detta är ett mini täcke som spänns fast i bringan och som förstorar halsen och gör täcket mer bekvämt.
Hästflugor kan bli en riktig plåga på ridturer, i hagen eller i utestallet. Djuren blir då rastlösa, slår med huvudet och sparkar. Flugtäcken, helst med ett halstäcke, skyddar större delen av hästens kropp från dessa skadedjur. Täckets material är ofta behandlat med en insektsavvisande spray. En extra flugmask skyddar hästens huvud i hagen eller i det utestallet.
Du bör dock ta av dig flugmasken när du rider ute. I princip kan du lämna flugtäcket på hästen när du rider ut och spänna sadeln över det. Det kan se lite märkligt ut, men det kan vara mycket användbart för hästar som är känsliga för insekter.