Här har vi samlat några tips för uppstallningen av din häst i ett nytt stall
Läs kontraktet noggrant innan du skriver under. Det måste vara uppdaterat och skriftligt. Gå inte med på muntliga kontrakt då de inte håller om problem skulle uppstå. Lämna även ett nummer som de kan nå dig på vid nödsituationer. Innehållet i kontraktet brukar handla om:
Fodringstider, typ av foder samt tillvägagångssätt vid fodring.
Vart din häst kommer att vistas i stallet, paddock, tillgång till skydd osv.
Handlingsplan vid nödsituation.
Dina kostnader för foder, boxunderlag, medicinsk service osv.
Vilka faciliteter du har tillgång till.
Tidsschema för faciliteten.
Säkerhetsregler för faciliteten.
Betala fakturan i tid i slutet av månaden. Stallägare behöver få in hyran i tid för att kunna köpa in mer foder, hö, underlag osv.
Använd inte utrustning eller foder utan tillåtelse. Fråga alltid stallägaren eller personen i fråga som du vill låna något av. Namnmärk egen utrustning så att alla vet att det är ditt. Om något skulle försvinna är det lätt för folk att veta vem det ska returneras till.
Tala med stallägaren eller stallchefen om du tycker att din häst inte får tillräcklig mängd foder eller hö. Bra kommunikation kan lösa många problem i stallet.
Avtala med hästägaren, stallägaren eller stallchefen innan du hanterar andras hästar. Man kan aldrig veta med säkerhet hur hästar reagerar när man ska leda dem till eller från stallet, fodra dem, sätta på täcken eller rykta dem.
Städa efter dig när du har mockat egen box eller ryktat din häst. Sätt tillbaka all utrustning som ryktlåda, ridutrustning, täcken eller grimma och grimskaft efter bruk så att ingen snubblar över dina saker.
Vänlighet är ett nyckelord när man befinner sig i stallet. Det skapar ingen god stämning om man talar och beter sig dåligt mot andra som har kommit till stallet för att slappna av och njuta av en ridtur. Kontakta stallägaren eller stallchefen om det skulle uppstå problem i stallet så att de kan ta hand om det istället.
Var själv närvarande eller ordna någon som kan hjälpa till om din häst behöver extra vård från hovslagare, veterinär, terapeut eller andra professionella hästmänniskor. Ta inte för givet att stallägaren eller stallchefen befinner sig på plats och håller din häst. Se till att det står i kontraktet om du förväntar dig denna service.
Om du tycker att din häst inte får den rätta skötseln eller fodret osv, så kan det betyda att stallet inte passar dig och din häst. Du behöver inte förklara till folk varför du byter stall, men det är smart att stå på god fot med stallägaren innan du lämnar stallet så att du inte bränner alla dina broar. En odramatisk avslutning på inackorderingen är det allra bästa sättet byta stall på.