På horze.se handlar du bekvämt online och tar emot din order efter bara några dagars leveranstid.
Beställ online och ta för dig av dessa fördelar:
Fraktfritt från 790 kr
Flera betalningsmetoder och betala på konto
Gratis kundrådgivning och chatt
Vilken sadelgjord som är rätt för dig och din häst beror på din sadel och vilken disciplin du föredrar.
Korta sadelgjordar används i dressyr och kallas därför ofta för dressyrgjordar.
För hoppning och fälttävlan behöver du däremot en längre sadelgjord, eftersom sadelkåporna på hopp- och tävlingssadlar är kortare.
För longering eller markarbete är longeringsgjordar de bästa, de är utrustade med olika ringkombinationer, vilket ger dem en mängd olika användningsmöjligheter.
Välj mellan sadelgjordar med lammskinn, korta sadelgjordar, långa sadelgjordar och longeringssadelgjordar från stora märken som Christ, Kentucky och Kavalkalde. Oavsett om de är gjorda av läder eller nylon, raka eller anatomiskt skurna, med elastiska inlägg eller utan. Hos Horze hittar du det du söker.
Erfarenheten visar att ston är känsligare runt magen än valacker och hingstar, så du kan göra ditt sto en tjänst genom att använda en vadderad sadelgjord. Du kan också använda bredare sadelgjordar för att fördela trycket bättre. En sadelgjord av det flexibla och mjuka materialet neopren är också ett bra val för känsliga hästar. Dessa gjordar har dessutom den fördelen att de är lätta att rengöra. Lädergjordar tolereras också väl av de flesta hästar. De är dock ganska omständiga att rengöra.
För mindre känsliga hästar kan du använda de billigare och lättrengörliga nylongjordarna. Om du vill rida din häst i hopp- eller fältritts-sammanhang kan en sadelgjord med magskydd vara en bra idé. Det skyddar undersidan av hästens kropp från att skadas om hästen drar benen kraftigt mot kroppen när den hoppar över hinder.
Det enda som kan hjälpa när en häst har problem med sadeltvång är mycket tålamod. Det är bättre att förhindra att det uppstår tryck och obehag från början än att träna bort det senare. Det utvecklas när hästen har obehagliga erfarenheter av att dra åt gjorden. Detta händer vanligtvis när gjorden dras åt för snabbt och för hårt. En första åtgärd är därför att dra åt gjorden långsamt i flera steg.
I dag behöver du inte längre nöja dig med en modell av rep med fårskinnsöverdrag. Numera tillverkas många olika varianter av sadelgjordar som är utformade för att göra det mer bekvämt för hästen att sadla med hjälp av lämplig vaddering. Det rör sig till exempel om lädergjordar med 10 mm tjock skumfyllning eller helt elastiska gjordar som består av flera lager med elastiskt material och ett gummiband. Sadelgjordar med förlängningar fördelar trycket över en större yta. Dessutom är de ofta vadderade med ett skummaterial eller fårskinn.